Techniek van vroeger

Het rietendak

Traditioneel gebonden dat houd in: Het riet wordt vastgehecht aan de panlatten. De open constructie is het rieten dak zoals het al eeuwen gemaakt wordt.

Het riet wordt om de panlatten gebonden door middel van de goot en naald. De goot wordt door het riet en het oog van de naald gestoken (goot boven en de naald onder de lat).

Daarna wordt het RVS draad door de goot en dus ook door het oog van de naald gevoerd. Vervolgens trekt men de goot en de naald uit het riet en de draad zit om de lat zo kan het riet stevig worden vastgebonden.


Schroefdak systeem

De kap wordt eerst voorzien van een isoleren plaat. Hierop worden bosjes riet met een schroef op de plaat bevestigd.

Schroefdak systeem

Rietendak door Iepema

Schroefdak systeem

Nauwelijks een eeuw geleden betekende een rieten dak armoede. Riet werd dicht bij huis gevonden en in de landelijk omgeving als dakbedekking gebruikt. De tijden zijn verandert, riet is weer helemaal in en geeft het gebouw extra uitstraling.

Door nieuwe ontwikkelingen doet riet ook in brandveiligheid en comfort niet meer onder voor een pannendak.

De komst van het schroef daksysteem heeft dit doen veranderen want vanwege de brandveiligheid en isolatiewaarde wordt sinds 2000 steeds meer het schroefdak systeem toegepast. Hierbij wordt de kap eerst voorzien van spano platen en dit betekend geen tocht meer.

Hierna worden bosjes riet met een schroef op de spano plaat bevestigd. Zo komt er geen zuurstof meer tussen het riet en de onderliggende constructie waardoor het dak niet brandgevaarlijker is dan een pannendak.

Het gehele rietpakket helpt mee met het vormen van een isolerende laag. Er is dus een harde scheiding tussen de binnen en buitenkant.

Hierdoor heeft u lagere stookkosten en een brandveilig rieten dak.

 

Het schroefdak systeem heeft ook verzekering voordelen klik hier

Rietdekkersbedrijf Iepema